Filiżanka dobrej, aromatycznej kawy to nie tylko zastrzyk energii, ale także chwila relaksu i na delektowanie się gorącym napojem. Nawet bardzo dobra gatunkowo kawa powinna być w odpowiedni sposób parzona, po to, by wydobyć wszystkie nuty smaków zaklęte w jej ziarnach. Skoro więc tyle zachodu z przygotowywaniem kawy, może kawa z ekspresu będzie lepszym rozwiązaniem? Tak, kawa z ekspresu to zdecydowanie łatwiejsze rozwiązanie. Wystarczy nalać wody, wsypać kawę, opcjonalnie nalać mleka i wybrać żądany program. Urządzenie samo podgrzeje wodę do odpowiedniej temperatury, a następnie przepuści ją przez pojemniki wypełnione kawą i napój, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie żadnego poranka, wypełni podstawione pod wylot naczynie. Jaka powinna być kawa do ekspresów? Aby kawa z ekspresu nie przypominała w smaku ścierki powinna być pochodzić z najlepszych ziaren, specjalnie palonych. Kawa może być mielona i dozowana łyżeczką, może być zapakowana w specjalne kapsułki. Wszystko zależy od tego, jaki mamy ekspres.