Czym jest kawiarka?

Kawiarka występuje pod wieloma nazwami. Czasami nazywa się ją makinetką, innym razem kupresem, ale najczęściej jednak właśnie kawiarką. To prosty, aczkolwiek bardzo użyteczny sprzęt, który przeznaczony jest do parzenia kawy. Niegdyś występował on w polskich domach bardzo często. A choć teraz często jest zastępowany przez nieco nowocześniejsze urządzenia, wciąż warto go sobie sprawić, zwłaszcza w przypadku gdy przepada się za… espresso!

Standardowo kawiarka Bialetti ma więc służyć do przygotowywania espresso. W zależności od jej rozmiaru pozwoli ona wykonać odpowiadającą temu rozmiarowi ilość kawy. Najmniejsze kawiarki przygotują zaledwie jedno klasyczne espresso, podczas gdy te największe z powodzeniem zdołają zaparzyć dokładnie sześć, dziewięć, dziesięć, a nawet i dwanaście porcji espresso, parząc taką ilość za jednym zamachem. Typ kawiarki trzeba więc dopasować do swoich potrzeb. Nie ma sensu kupować większego urządzenia, jeżeli takie espresso będzie się parzyć wyłącznie dla siebie. Zawsze warto natomiast zwrócić uwagę na ogólną jakość sprzętu, by niepotrzebnie nie kupować czegoś, co bardzo szybko ulegnie jakiejś awarii albo całkowicie się zepsuje.