Pokazy barmańskie (4)Składniki:

1. 1 główka czerwonej kapusty
2. 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
3. 70 dag ugotowanego pęczaku
4. 2 czerstwe bułki kajzerki
5. 2 nieduże cebule
6. 2 gruszki
7. 2 łyżki soku z cytryny
8. 30 dag posiekanych orzechów włoskich
9. 1 pęczek tymianku
10. 2 jajka
11. 1 łyżka masła
12. Słodka mielona papryka
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Kapustę obrać z uszkodzonych liści, opłukać i wyciąć głąb.
W dużym garnku zagotować wodę, włożyć do niej kapustę i gotować 3 minuty, kapustę wyjąć, zdjąć wierzchnie liście, które zmiękły, a główkę kapusty włożyć z powrotem do garnka. Powtarzać do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
Z każdego liścia ściąć gruby nerw.
Bułki kajzerki namoczyć w bulionie, a następnie odcisnąć.
Cebule obrać i drobno posiekać. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę i skropić sokiem z cytryny.
Tymianek opłukać i drobno posiekać.
Do ugotowanej kaszy dodać odciśniętą bułkę, jajka, cebulę, tymianek, gruszki i orzechy; wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, papryką i pieprzem.
Na każdy liść kapusty nakładać porcje farszu i zawijać gołąbki.
Do brytfanki włożyć masło, dobrze rozgrzać i obsmażyć na nim gołąbki. Dodać bulionu i dusić pod przykryciem około 45 minut.