Aby klient dobrze czuł się w lokalu, owy lokal musi być przede wszystkim dobrze zaprojektowany. Jakie cechy powinien mieć dobry projekt lokalu gastronomicznego? Na pewno powinien maksymalnie efektywnie wykorzystywać przestrzeń. Nie znaczy to bynajmniej, że na dostępnej przestrzeni trzeba zmieścić jak najwięcej stolików. Nie – jedną z najważniejszych rzeczy dla klientów lokali gastronomicznych jest komfort. Jeśli w lokalu będzie ciasno, klient nie będzie mógł cieszyć się posiłkiem, choćby nawet był nieprawdopodobnie smaczny i najprawdopodobniej następnym razem wybierze inną restaurację. Dobry projekt musi więc uwzględniać nie tylko ilość stolików, ale również wygodę klientów. Istotne jest również ich bezpieczeństwo. W każdym lokalu, nie tylko gastronomicznym, powinno być wyjście ewakuacyjne. Mówią o tym wyraźnie przepisy przeciwpożarowe. Projekt lokalu gastronomicznego powinien wreszcie uwzględniać to, w jaki sposób ludzie poruszają się pomiędzy stolikami, jakie ścieżki pokonują kelnerzy itp.
Zobacz inne wpisy:
Popularne wpisy:
Włoska pizza tylko z pizzerii?
Gastronomia, Tostery i opiekacze
Nie ma chyba osoby na świecie, która by nie jadła albo chociaż nie skosztowała pizzy. Znana jest na całym świecie, również w Polsce.
Jej początki w naszym kraju sięgają XVI wieku, wówczas podawana...
Szkło w kuchni Warszawa
Zastawa stołowa to najbardziej podstawowe wyposażenie kuchni. W każdym mieszkaniu znajdziemy przynajmniej jeden komplet talerzy i misek. Jeśli jesteśmy dopiero na etapie wybierania zastawy dla siebie, warto poświęcić na to trochę czasu. Jeśli przy zakupie...
Gołąbki z grochem i kaszą jęczmienną
Składniki:
1. 1 główka włoskiej kapusty
2. 30 dag łuskanego grochu
3. 15 dag grubej kaszy jęczmiennej
4. 2 cebule
5. 1,5 szklanki bulionu (może być z kostki)
6. 2 łyżki oleju
7. 1 łyżka masła
8. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
9. 1 łyżeczka...