Projekt lokalu gastronomicznego (5)Aby klient dobrze czuł się w lokalu, owy lokal musi być przede wszystkim dobrze zaprojektowany. Jakie cechy powinien mieć dobry projekt lokalu gastronomicznego? Na pewno powinien maksymalnie efektywnie wykorzystywać przestrzeń. Nie znaczy to bynajmniej, że na dostępnej przestrzeni trzeba zmieścić jak najwięcej stolików. Nie – jedną z najważniejszych rzeczy dla klientów lokali gastronomicznych jest komfort. Jeśli w lokalu będzie ciasno, klient nie będzie mógł cieszyć się posiłkiem, choćby nawet był nieprawdopodobnie smaczny i najprawdopodobniej następnym razem wybierze inną restaurację. Dobry projekt musi więc uwzględniać nie tylko ilość stolików, ale również wygodę klientów. Istotne jest również ich bezpieczeństwo. W każdym lokalu, nie tylko gastronomicznym, powinno być wyjście ewakuacyjne. Mówią o tym wyraźnie przepisy przeciwpożarowe. Projekt lokalu gastronomicznego powinien wreszcie uwzględniać to, w jaki sposób ludzie poruszają się pomiędzy stolikami, jakie ścieżki pokonują kelnerzy itp.